Aan welke eisen moet Nederlands drinkwater voldoen?

In Nederland gelden er verschillende regels en eisen waar ons drinkwater aan moet voldoen. Deze regels zijn door de overheid vastgelegd in het zogenoemde Drinkwaterbesluit, dat op zijn beurt weer is gebaseerd op de zogeheten Drinkwaterrichtlijn. Sofwatersystems.nl dé water expert weet hier alles van en zet de belangrijkste regels over de watervoorziening eisen in Nederland voor je op een rijtje.

De druk waarmee het leidingwater aangevoerd wordt

Water dat je woning of je bedrijf binnenkomt, moet natuurlijk met voldoende kracht uit de kraan stromen. De minimale eis is dat de waterdruk 2 bar bedraagt, zodat de waterstraal voldoende kracht heeft als je de kraan opendraait. Is de waterstraal bij jou thuis te slap? Dan kun je het beste een specialist van sofwatersystems.nl dé water expert contacteren, om te kijken hoe dit vervelende probleem uit de wereld geholpen kan worden.

De hoeveelheid kalk die in het water zit

De kalkwaarde van Nederlands leidingwater kan in ons land flink variëren en ligt gemiddeld tussen de 4 en 11. Wanneer de hardheidswaarde van water boven de 8 uitkomt, is er sprake van behoorlijk hard en dus kalkrijk water. Wettelijke eisen omtrent de hardheid van het water zijn er niet, maar wie hard water heeft kan beter zorgen voor een waterontharder. Kalkaanslag is namelijk slecht voor je apparaten, voor je huid en smaakt ook minder goed.

De zuiverheid van het water als kwaliteitseis

Een belangrijke eis die aan Nederland leidingwater gesteld wordt, is dat het water altijd gedronken moet worden en daardoor schoon, gezond en vrij van schadelijke stoffen dient te zijn. Zo mag er in Nederlands leidingwater bijvoorbeeld niet meer dan 10 microgram per liter water zitten en niet meer dan 1 microgram kwik per liter water. Voor arseen geldt een bovengrens van maximaal 10 microgram per liter water en voor chroom een maximumwaarde van 50 microgram per liter.

En zo zijn er nog tientallen andere chemische stoffen die gecontroleerd worden in het water. In Nederland wordt de kwaliteit van het drinkwater gelukkig voortdurend gecontroleerd en gemonitord, dus het water is hier nagenoeg altijd in orde. En dat geldt ook voor de landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. Over het algemeen genomen kun je in deze landen dus met een gerust hart water uit de kraan drinken, zonder dat je gezondheidsrisico’s loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *