Drukte op de woningmarkt

Wil je anno 2021 een woning kopen? Bereid je voor op veel concurrentie. De gemiddelde woningprijs in Nederland is gestegen naar 360.000 euro. Dit is ruim 9% hoger dan in januari 2020. 

Wat veroorzaakt de stijging? 

In Nederland stijgt het aantal nieuwbouwwoningen niet met de vraag mee. Er is dus meer vraag dan aanbod. Dit zorgt er automatisch voor dat veel mensen een bod doen op dezelfde woning. Het rentepercentage op een hypotheek is daarbij ook nog een historisch laag. Wil je dus een woning kopen? In veel gevallen moet je boven de vraagprijs gaan zitten om succesvol te zijn. Bij het overbieden van een woning komt eigen geld kijken. Je kunt je kansen op een woning dus vergroten door eigen geld in te brengen. Het is dus raadzaam om te sparen! 

Overdrachtsbelasting

Vanaf januari 2021 betaal je in sommige gevallen geen overdrachtsbelasting meer. Het gaat om 2% van de totale waarde van je woning. Dit kan dus veel geld schelen! 

Niet alleen drukte in de randstad

Doorgaans ligt de woningprijs in de randstad het hoogst. Veel mensen willen in de grote stad wonen, onder andere omdat er hier veel werk te krijgen is. Het coronavirus lijkt hier langzaam een verandering in te brengen. Veel mensen werken thuis sinds de uitbraak van het virus. Werkgevers zien nu dat het mogelijk is om op afstand te werken, waardoor de locatie van het bedrijfspand niet zo belangrijk meer is. Het kan dus interessant zijn om bijvoorbeeld in Gelderland, Flevoland of Overijssel te gaan wonen. De woningprijs ligt hier (in vergelijking met de randstad) een stuk lager. 

Je woning inrichten 

Is het je toch gelukt om een koopwoning te bemachtigen in 2021? Gefeliciteerd! Na ontvangst van de sleutel ga je ongetwijfeld klussen. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan denken over de inrichting van je woning. Kies je voor een hoog laag bed of ga je voor een standaard bed? En kies je voor een douchetoilet of ga je voor een ‘normaal’ toilet? De mogelijkheden zijn eindeloos! Wanneer je op zoek bent naar meubels voor jouw woning, kun je onder andere terecht bij Well-Fair.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *