Een avond thuis: probeer deze recepten

Dat een avond thuis echt niet saai hoeft te zijn, hebben we afgelopen jaar – hopelijk – allemaal wel ontdekt. U kunt ervoor kiezen dagen in de keuken te gaan staan voor een voortreffelijk vier gangen-diner, maar u kunt er ook voor kiezen om kleine hapjes te maken die in een handomdraai op tafel staan. Ga met tapas op de Spaanse toer! Wij delen twee recepten, uiteraard inclusief wijntips.

Trap af met Cava

Om de avond af te trappen kunt u een goed gevulde plank met Spaanse versnaperingen op tafel zetten. Denk daarbij aan gedroogde worst zoals fuêt maar ook chorizo, de bekende pittige Spaanse worst, olijven, gezouten amandelen en kaas, zoals Manchego.

Wijntip bij het aperitief: een Cava

Alhoewel er bij het eten van tapas geen onderscheid wordt gemaakt tussen voor- en hoofdgerechten, kun je met wijn wel een feestelijke keuze maken voor het eerste glas. Kies voor een verfrissend aperitief in de vorm van Cava! Cava is de mousserende wijn van Spanje en perfect als starter voor een feestelijke avond vol lekker eten. Deze Spaanse wijn met een helder glanzend lichtgele kleur en kleine energieke belletjes, heeft een verleidelijke geur van knapperig wit fruit en citrus en een frisse smaak met vaak wat limoen en pompelmoes.

Gegrilde gamba’s met Chardonnay

Als er Spaanse tapas gegeten worden, kunnen schaaldieren niet ontbreken. Vooral gegrilde gamba’s staan zonder twijfel op de kaart van ieder tapas restaurant. Hoe je ze het lekkerst maakt? Maak een marinade van olijfolie met een paar tenen geperste knoflook, een gehakte chilipeper en citroen en laat de gamba’s (in hun schil) minimaal 15 minuten in dit mengsel marineren in de ijskast. Zet het vuur hoog en laat de grillpan goed warm worden, dat is belangrijk om de gamba op de juiste manier gaar te krijgen. Twee minuten grillen is vaak genoeg!

Wijntip bij het aperitief: een Chardonnay

Een lekkere volle Chardonnay wijn is de perfecte metgezel van een gegrilde gamba. De volheid van een Spaanse wijn gemaakt van deze klassieke druif biedt genoeg tegenhang voor de intense smaak die de knoflook en de zeevrucht zelf hebben. De mooi geconcentreerde smaken van geel fruit als perzik en appel in de wijn, geven frisheid in de mond die het nodig heeft bij de gamba’s, die hoog in smaak zitten. Dat een Spaanse Chardonnay zo’n mooie frisheid heeft, komt omdat ze vaak niet op hout gerijpt zijn. Waar die typische boterige smaak van houtrijping de frisheid in een wijn een beetje verdringt, blijven zonder houtrijping de sappigheid en frisheid volop aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *