Een bedrijf beginnen, hoe doe je dat?

Wil je graag een eigen bedrijf beginnen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Lees snel verder en kom erachter wat er allemaal komt kijken bij het starten van een bedrijf.

Wat voor soort bedrijf?

Allereerst is het handig om te bepalen wat voor soort bedrijf je graag zou willen. Misschien heb je al goed voor ogen wat voor onderneming je op wilt zetten. Als dat niet het geval is, doe je er goed aan dit zo snel mogelijk duidelijk te krijgen voor jezelf. Doe hiervoor bijvoorbeeld inspiratie op bij andere ondernemers of op het internet, of doe een test om je ondernemerschapskwaliteiten te testen. Zo kom je erachter wat jouw sterke en zwakke punten zijn.

Doe marktonderzoek

Als je eenmaal een branche hebt gekozen die jou aanspreekt, is het goed om marktonderzoek te doen. Zo kom je erachter of er wel vraag is naar jouw product en zie je hoe anderen het aanpakken.

Maak een (financieel) plan

Zorg ervoor dat je goed op een rijtje hebt waar je geld voor nodig hebt en waar je dat geld vandaan wilt halen. Zo wordt tevens goed inzichtelijk of het starten van een onderneming wel haalbaar is voor je.

Aan de slag!

Als je eenmaal een goed plan hebt, kun je aan de slag met het starten van je bedrijf. Om je onderneming in te schrijven bij de Kamer van Koophandel heb je een bedrijfsnaam nodig. Kies een unieke bedrijfsnaam die goed bij jouw bedrijf past en die herkenbaar is. Maak aan de hand hiervan een logo, of laat deze ontwerpen. Zorg er ook voor dat je beschikt over een mooie huisstijl.

Kies een geschikte rechtsvorm

Een holding oprichten, een eenmanszaak beginnen of je inschrijven als ZZP’er, de termen vliegen je om de oren bij het starten van een eigen bedrijf. Lees je van tevoren goed in over verschillende rechtsvormen, zodat je goed op de hoogte bent over welke belastingen je moet betalen, je aansprakelijkheid en of je wel of geen fiscale voordelen krijgt.

De administratie bijhouden

Het bijhouden van de administratie is niet altijd even leuk. Veel mensen kiezen ervoor dit klusje uit te besteden. Bepaal van tevoren of dit voor jou ook handig is. Zorg er in ieder geval voor dat je je administratie te allen tijde op orde hebt en dat deze voldoet aan de wettelijke eisen. 

Verzekeringen afsluiten

Er bestaan verschillende soorten verzekeringen voor ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Bedenk goed welke verzekeringen bij jou passen. Zorg ook dat je algemene voorwaarden goed in elkaar steken; zodat je zwart op wit hebt staan welke rechten en plichten jij en je klanten hebben.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als je eenmaal goed voor ogen hebt wat voor onderneming je wilt en je je zaken hieromtrent op orde hebt, kun je je in gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst, waarna je een omzetbelastingnummer ontvangt.

Maak een website

Uiteraard is het van belang dat je beschikt over een goede website voor je onderneming. Als je zelf een beetje handig bent kun je zelf een website starten in bijvoorbeeld WordPress. Het is ook goed mogelijk om dit klusje over te laten aan professionele websitebouwers.

Klanten aantrekken

Tijd om op zoek te gaan naar klanten! Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Klanten werven via je eigen netwerk wordt nog steeds veel gedaan en is doorgaans erg effectief. Toch is het ook handig om tijd te besteden aan online marketing. Schakel hier bijvoorbeeld een online marketing bureau voor in. Zorg er ook voor dat je consistent gebruik maakt van je social media accounts, om zo nog meer (potentiƫle) klanten naar je website te lokken.