Lekkerste dessertwijnen voor bij het toetje of verjaardagstaart

Er is er een jarig hoera, hoera! Verjaardagen zijn altijd op-en-top feest. Slingers, ballonnen, taart of ander lekkers en goed gezelschap, meer is er niet nodig om een fijne herinnering te maken. En bij dat lekkers en die gezelligheid drinken we maar al te graag een lekkere dessertwijn. We zochten 2 populaire pareltjes voor jou uit.

Dessertwijn

Dessertwijn is perfect voor bij verjaardagstaarten en lekkere zoetigheden en al zeker in vrolijk gezelschap. Toch is niet iedereen er fan van, want dessertwijn heeft soms een slechte reputatie. Onterecht weliswaar. Dessertwijn wordt door zijn zoete karakter vaak geassocieerd met goedkope wijn of ‘hoofdpijnwijn’ zoals dat heet. Jij en ik weten wel beter. Dessertwijn heb je – net zoals droge en fruitige wijn – in alle kwaliteiten. Ook als je niet zo’n fan bent van zoet, is een glaasje bij een taart met fruit het proberen waard. Een uitstekende combinatie is een kaasplank met dessertwijn. Het zoute van de kaas en het zoetige van de wijn is een onmiskenbaar culinair plezier. De ene combo is goddelijker dan de andere. Zo heb je bepaalde spijzen die zich uitstekend laten vergezellen door een dessertwijn. Een dessertwijn heeft iets feestelijks en wordt vaak gedronken als afsluiter bij het toetje. Moet er iets gevierd worden met taart? Ook dan is een fles dessertwijn een voor de hand liggende keuze.

Spaanse dessertwijn

Sherry is een heerlijke dessertwijn. Deze zoete Spaanse wijn uit het zuidelijke gedeelte van Spanje wordt gemaakt van rijpe tot overrijpe druiven. Van deze druiven wordt een wijn gemaakt, die dankzij het uitgekiende solera-systeem zijn kenmerkende zoete smaak krijgt. Een solera is een systeem van oude eiken vaten, die elk wijnen van verschillende leeftijden bevatten. Het bovenste vat is voor nieuwe, jonge wijn die na verloop van tijd wordt overgepompt naar het onderliggende vat (criadera). Uiteindelijk bereikt de wijn het onderste vat, de solera. De ene keer doet een sherry zo drie vaten aan en soms ziet een sherry zo tot wel elf criaderas van binnen. Vanuit het laatste vat gaat de sherry, dan heerlijk gerijpt en complex, in de fles.. De PX Sherry is de zoetste van allemaal. Deze sherry gaat prima met een kaasplankje of een dessert met pure chocolade.

Rosé dessertwijn

Een Muscat rosé of en Muscadel rosé, zijn beide overheerlijke lichtgekleurde rosé wijn om van te genieten bij een dessert, aperitief, of jawel ook bij een kaasplankje doen deze wijnen het uitstekend.  De kleur van de wijn is afhankelijk van de mate waarin de wijn in aanraking is geweest met de schillen van de blauwe druif, het vlees is immers kleurloos. Het is dus geen rode wijn en witte wijn gemengd, zoals sommige leken wel eens durven te beweren,.

Eigenlijk is rosé een heel lichtrode wijn. Het wordt namelijk gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie met witte druiven. De wijn krijgt zijn mooie kleur dankzij de schil van de blauwe druif. Hoe langer de schil in contact komt met het kleurloze vruchtvlees, hoe rozer de wijn wordt. En andersom: hoe minder contact, hoe bleker en delicater de rosé van kleur is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *