Ongewenst kattengedrag

U kent het wel, ongewenst kattengedrag. Het kan in allerlei vormen en maten voorkomen. Ook kan het bij elke kat van toepassing zijn. Het maakt niet uit of u in een appartement in Amsterdam woont, of langs het water in het oosten van het land. Als uw huisdier naar uw idee ongewenst gedrag vertoont is het tijd voor verandering. In deze blog beschrijven we een aantal onderwerpen omtrent kattengedrag dat ongewenst is. Het doel van deze blog is om u een idee te geven wat ongewenst kattengedrag is en hoe het bestreden kan worden.

Verdamper

Een verdamper is een goede manier om ongewenst kattengedrag te lijf te gaan. Bij een verdamper worden feromonen verspreid die uw kat een relaxed gevoel geven. Deze feromonen zijn niet door de mens bedacht, katten verspreiden deze feromonen namelijk zelf ook. Deze unieke eigenschap van een verdamper van bijvoorbeeld Feliway zorgt ervoor dat uw kat zich veilig voelt. Er wordt een veilig territorium gemaakt voor de kat. Door het creëren van een veilige omgeving wordt er ongewenst gedrag voorkomen. Sproeien, agressie of in huis plassen zijn enkele van dit soort voorbeelden. Deze voorbeelden kunnen door het gebruik van een verdamper compleet verdwijnen of afnemen. Een andere nuttige eigenschap van een verdamper is het kalmeren van uw kat. Stel, uw kat moet naar de huisarts of is bang voor vuurwerk. Door de kalmerende eigenschap van een verdamper kan uw kat rustiger door deze voor de kat stressvolle periodes heenkomen. Het introduceren van een nieuw huisdier is hier nog een voorbeeld van.

Feromonen

Feromonen zijn de werkende stof in de verdamper. Om deze reden willen we nog iets dieper ingaan om deze stof. U kent het wel, uw kat geeft kopjes tegen de hoek van de tafel. Wanneer een kat op bijvoorbeeld deze manier haar hoofd tegen voorwerpen wrijft worden er feromonen verspreid. Een kat doet dit niet voor niets. Door deze beweging markeert een kat haar omgeving en ziet hij/zij deze als veilig en vertrouwd. Het kan voorkomen dat uw kat         niet op haar gemak is. Dit kan komen omdat uw kat zich niet lekker voelt of gespannen is. Doordat uw kat niet op haar gemakt is worden er geen feromonen meer verspreid. Dit heeft als gevold dat de kat haar omgeving niet meer als veilig ziet en/of als vertrouwd. Dit kan op haar beurt weer leiden tot het ongewenst gedrag. Door een verdamper te gebruiken als extra feromonen verspreider kunt u dit nare gedrag voor zijn.