Met telematica kun je je wagenpark in de gaten houden

Telematica is, heel simpel gezegd, een samenvoeging van twee functionaliteiten, telecommunicatie en informatica. Met telematica kun je veel meer dan met alleen GPS. GPS is inmiddels geïnstalleerd op iedere vrachtwagen. Met GPS kun je precies zien waar de vrachtwagens uit je wagenpark zijn, maar meer eigenlijk niet. Met telematica wordt het mogelijk om niet alleen te weten waar iedere vrachtwagen is, je kunt ook zien of de chauffeur te hard rijdt of te vroeg of juist te laat bij een laad- of lospunt is. Het geeft je meer informatie over het brandstofverbruik en de rusttijden. Kortom: telematica kan je veel inzicht bieden in je eigen bedrijf.

Pas telematica toe bij iedere vrachtwagen in je wagenpark

Zo weet je precies wat er onderweg allemaal gebeurt. Je kunt door het gebruik van telematica je chauffeurs aanspreken op hun rijgedrag. Rijdt een van je chauffeurs systematisch te hard? Dan kan dat flink schelen in het brandstofverbruik. Je kunt hier echter ook de conclusie uit trekken dat je planning niet helemaal in orde is. Als je chauffeur altijd te hard moet rijden om te voldoen aan de planning zul je de planning moeten aanpassen. Aan de andere kant kun je je chauffeurs ook complimenteren. Je ziet immers goed dat ze zich aan de geldende snelheden hebben gehouden en rekening hebben gehouden met de rusttijden.

Waar kun je deze techniek nog meer voor gebruiken?

Heeft je ene chauffeur een trailer achtergelaten om opgehaald te laten worden door een andere chauffeur? Dan is het soms moeilijk te bepalen waar deze trailer precies staat. Met de handige telematica-app kan de eerste chauffeur precies die GPS coördinaten invullen zodat de tweede chauffeur de trailer gemakkelijk kan vinden en kan koppelen. Maar ook voor het onderhoud van je wagenpark is dit een uitkomst. Je kunt de telematica zo instellen dat deze monitort wanneer je vrachtwagen aan een onderhoudsbeurt toe is, dat de vrachtwagen zelf aangeeft wanneer het peil van de ruitenwisservloeistof of de olie te laag staat en meer van die zaken. Dit werkt het behoud van je wagenpark in de hand.

Zijn er ook tegens?

In de begindagen van de GPS op trucks vonden veel vrachtwagenchauffeurs dat zij een deel van hun vrijheid kwijt waren. De baas wist immers altijd waar ze waren en waar ze hadden moeten zijn. Je zult, waarschijnlijk, van je chauffeurs te horen krijgen dat je ze te veel controleert. Maar je kunt natuurlijk de afspraak maken dat je alleen kijkt op het moment dat je vermoed dat er wat mis is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *