Wat is de meerwaarde van een bouwkundig rapport?

Tegenwoordig wordt het aan mensen die vastgoed willen aanschaffen aangeraden om altijd een bouwkundig rapport op te laten stellen voordat je daadwerkelijk tot aankoop over gaat. Voor velen is dit een beetje vervelend, want het spreekt voor zich dat dit extra kosten met zich meebrengt. Voor heel wat potentiële kopers van vastgoed geldt bovendien dat ze er zich niet zo goed van bewust zijn wat nu precies de meerwaarde is van een dergelijk rapport. Geldt dat ook voor jou en zou je hier graag een duidelijk antwoord op willen krijgen? Lees dan vooral nu meteen verder!

Wat wordt er allemaal opgenomen in een bouwkundig rapport?

De inhoud van een bouwkundig rapport is ongelofelijk uitgebreid. In principe is het zo dat dit rapport een duidelijk beeld moet geven van niet alleen de technische, maar ook de onderhoudsstaat van een pand. Daarnaast fungeert ze ook als een soort van kostenraming. Eveneens niet onbelangrijk is dat een bouwkundig rapport je een goed beeld tracht te geven van de mogelijke verbeterkosten op de korte tot middellange termijn. Het gaat hierbij dan concreet over de termijn kosten tussen 1 en 5 jaar. 

Voor heel wat mensen die vastgoed kopen geldt dat ze zich uitsluitend focussen op de aankoopprijs. Dat is natuurlijk ook het in eerste instantie belangrijkste punt, maar er is meer. Wat namelijk ook te denken van de mogelijke kosten waar je na aankoop van de woning mee kan worden geconfronteerd? Heel wat mensen verkijken zich eigenlijk net op deze kosten. Door het laten opmaken van een rapport door een bouwkundig expert kan je dit probleem zeer eenvoudig het hoofd bieden. Dit is dan ook een zeer belangrijke reden om zo’n rapport te laten opstellen. 

Hoe kan je een bouwkundig rapport bekomen?

Voordat er een bouwkundig rapport kan worden opgemaakt dient er in eerste instantie een nauwkeurige controle te worden uitgevoerd. Het spreekt voor zich dat deze controle altijd moet gebeuren door een echte expert. Tijdens een dergelijke controle vindt er een louter visuele inspectie plaats. Dit betekent dat er op geen enkele manier (kleine) sloopwerken worden uitgevoerd. Dat zorgt er in eerste instantie voor dat er geen schade wordt veroorzaakt door de inspecteur. Dat is natuurlijk gunstig, maar hier schuilt ook een klein nadeel in. 

De resultaten van een bouwkundige keuring kan je nalezen in een bouwkundig rapport. Deze resultaten zijn over het algemeen bijzonder waardevol, maar helaas dus niet honderd procent sluitend. Om een sluitend rapport te kunnen verstrekken zouden er dan ook eigenlijk kleine sloopwerken moeten worden uitgevoerd. Zolang dit niet gebeurt is het niet mogelijk om alle mogelijke risico’s uit te sluiten. Ondanks het feit dat het laten opmaken van een bouwkundige rapportage dus ongelofelijk veel potentiële risico’s de wereld uit kan helpen is en blijft het wel zo dat er nog enkele zaken onder de radar kunnen blijven.

Hoeveel kost het laten opmaken van een dergelijke rapportage?

Wil jij ook graag een bouwkundig rapport laten opstellen? Dan zal je daar natuurlijk bepaalde kosten voor moeten betalen. Deze kosten vallen in de praktijk gelukkig een stuk lager uit dan de meeste mensen in eerste instantie vermoeden. Indien je rekening houdt met een budget van ongeveer tussen de 250 en 500 euro zou dit dan ook mogelijks voldoende kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *